ATENCIÓ! A Londres la Cambra dels Lords debat sobre el Cas dels Catalans

2 abril 2014 Entrades

Export to PDF | Export to DOC

2 d’abril 1714

Reiniciades les sessions després del recés de Pasqua, la Cambra dels Lords inicia el debat sobre el “Cas dels Catalans”.

En nom del govern de Sa Majestat, i a resposta d’aquella Cambra, el Secretari d’Estat – Lord Bolingbroke – presenta documentació detallada sobre el cas.

Amb això Bolingbroke intenta demostrar l’actitud suposadament correcta del govern respecte aquest tema, fet que provoca la irada resposta d’un nombre important de Lords, la majoria del partit whig (lliberal), però en especial dels Lords Cowper, Halifax, Wharton i Sunderland, que exigeixen una acció més decidida del govern anglès en defensa dels catalans a qui es considera que s’ha abandonat de manera totalment indigna.

Bolingbroke es defensa amb el fals argument segons el qual els compromisos d’Anglaterra només eren vàlids en tant que el rei Carles residís en territori català, fet que comporta una nova i enèrgica resposta de diversos Lords, davant d’aquest “miserable subterfugi”, tal i com el qualificà Lord Mahon.

El debat s’allarga, es presenten diverses propostes de resolució que no aconsegueixen el consens fins que el Lord Canceller, en veure la possibilitat que el govern perdi la votació, aconsegueix que s’aprovi  la creació d’una comissió de Lords cridada a reunir-se l’endemà a les onze del matí per intentar acordar una proposta de resolució a discutir en plenari abans de ser presentada a la reina.

 

El proper post serà el 3 d’Abril

Subscriure’s